Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Douillons eller indbagte pærer på godt gammeldags dansk

Skriv en kommentar

Er der noget der dufter ligeså meget af efterår, som en dejlig moden dansk pære? Det tror jeg ikke, men det kan nu være lidt småkedeligt at sidde og kværne den ene pære efter den anden au naturel, så hvorfor ikke peppe den lidt op og servere den lun i stedet?

Herunder kan du se en pære gå fra at være nøgen, til at blive pakket ind i en dejlig smørfyldt dej, til en tur i ovnen, for til sidst at ende på tallerkenen.


Til at starte med skal du bruge pærer, 1 per person vil gøre det, jeg har brugt både conference og williams pærer med succes. Derudover en god brøddej som du finder opskriften på her:

Opløs 50 g gær i 3 dl lunkent vand, tilsæt 1½ tsk. salt og en spsk. sukker. Hæld 500 gram hvedemel (husk at mel mængde varierer meget afhængigt af fugtighed og tørhed, så nogle gange skal du bruge mere eller mindre end opskriften angiver) i en skål og lav en fordybning i midten og ælt lidt efter lidt vandet med gæren i. Ælt dejen grundigt til den bliver glat, smid dejen tilbage i skålen og dæk med et fugtigt viskestykke og lad den hæve i en lille time, ælt dejen let og så er den klar til brug. (Dejen er mere eller mindre en standard franskbrøds opskrift, så det kan den også bruges til, der lader du bare dejen hæve i en halvtimes tid, ælter den, slår brød op i den størrelse du ønsker, og lader den efterhæve i 20 minutters tid, før du bager brødet).

Når dejen har hævet som den skal, ruller du den tyndt ud og tilsætter en god omgang blødt smør, hvis det er din første gang med at ælte smør ind i sådan en dej, så tag lidt smør ad gangen, da det hurtigt bliver en meget fedtet fornøjelse, og det er lidt svært at arbejde med. Hvis dejen henad vejen bliver alt for våd, kan du drysse lidt mel udover dejen og ælte det med ind i den. Der skal æltes til dejen er glat og dejlig.

Herefter ruller du dejen tyndt ud, det er slet ikke noget problem nu, da dejen er supersmidig og føjelig. Herefter skærer du dejen ud i passende stykker, placerer pærerne derpå og trækker dejen omkring og samler den. Skær eventuel overskydende dej væk. Hvis dejsamlingen ikke selv vil klistre sig sammen, fugter du kanterne af dejen med lidt vand, det vil gøre tricket.


Nu skal dejen pensles med æggeblomme før pærerne skal bages i ca. en halv time ved 185 grader. De er færdige når dejen er flot gylden og sprød. Pærerne skal serveres forholdsvist hurtigt efter at de er kommet ud af ovnen, da dampen fra pæren vil gøre dejen blød og trist. Ikke fordi dejen giver den store smagsmæssige oplevelse, den smager ikke dårligt, men er primært omkring pæren for at holde saft og kraft – saft som kan ses pible ud af pæren på det første billede – i pæren under bagningen, og så ser sådan et par sprøde gyldne pærer jo halv frække ud!


Jeg har valgt at servere denne lidt old school ret med Thises fuldfede creme fraiche 38, overrislet med lidt vildblomsthonning og drysset med vaniljepulver, det skulle du også tage at prøve, velbekomme!

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s