Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Daal – Indisk skønhed med kraft og saft!

9 kommentarer

Linser er en rigtig dejlig ting og en ting som jeg godt kan lide at spise. De små sataner kan bruges til rigtigt meget og lur mig, om de ikke også vil dukke op her på sitet med jævnlige mellemrum – i forskellige forklædninger.

En af mine absolut favorit retter med linser er den indiske daal, som jeg første gang stødte på i London. Nu siger jeg indiske, for det er jo der den kommer fra. Men afhængig af hvor du er i landet, familiens tradition og jeg skal komme efter dig, så er der stor forskel på retten, den går fra alt som supper til en tyk, nærmest grød som her. Jeg har også set versioner med kikærter og bønner, i stedet for linser.


Min daal består af følgende:

Linser – Her har jeg brugt grønne linser fra Umbrien, som er dem jeg synes passer bedst!
Løg
Gulerod
Porre
Masser af hvidløg
Ingefær
Chilifrugt
Tomat
Tomat koncentrat
Hønsefond – Grøntsagsfond kan også sagtens bruges hvis du vil holde den vegetarisk!
Kokosmælk
Gurkemeje
Spidskommen
Lime
Sukker
Frisk koriander

Først skal vi have styr på fonden. Hvis du har tænkt dig at lave den selv, så er der en fremgangsmåde her. Dog kan du også vælge at “snyde” og bruge bouillon fra terning eller flaske, det lader jeg være op til dig! Dog hvis du vil lave den selv, skal du i gang tidligt på dagen, eller dagen før!

Tænk over at linserne vokser 3-4 gange deres størrelse når du beregner mængde, de kan rigtigt godt lide at suge god saft!


Nu til selve daal’en! Løg, gulerod, porre og hvidløg skal hakkes forholdsvist fint, og ingefær og chili lidt finere. Det smides nu i en gryde med olivenolie, linser og tomatkoncentrat, og så skal det sauteres, altså ristes af, uden at det tager farve. Når det er gjort, du kan se det ved at linser og grøntsager er blevet meget blanke, kommer du fond på, så det dækker 3-4 centimeter over linserne.


Nu er det tid til at komme grofthakkede tomater, finthakkede koriander stilke samt en ordentlig omgang stødt gurkemeje samt lidt spidskommen i. Der må endeligt ikke komme for meget spidskommen i, smagen af det må slet ikke dominere, det skal bare hjælpe til med at opbygge rygraden af retten.


Nu skal det stå og simre stille og roligt under jævnligt opsyn, da linserne lige pludselig har suget al væsken til sig, og begynder at sætte sig i bunden! Når linserne stille og roligt begynder at titte op til overfladen af fonden, tilsættes en god omgang kokosmælk og lidt mere fond. Nu skal du til at være meget påpasselig, da daal’en herefter bliver glad for bunden af gryden, så der skal røres i retten jævnligt, for at linserne ikke synker til bunds og bliver der.


Retten er først færdig når linserne er kogt ud til en næsten grød og har suget det meste af væsken til sig, det tager 1½ til 2 timer. Når det punkt nærmer sig, skal vi til at have retten smagt til. Den skal være stærk, hvor stærk bestemmer du selv, men man skal som minimum kunne smage der er chili i! Hvis husstanden nu skulle bestå, mestendels af chili forskrækkede individer, kan man holde chili-styrken ved smagen og så eller selv garnere med frisksnittede chiliskiver, for punch når man sidder ved bordet.

Derudover skal sødmen fra de udkogte grøntsager og kokosmælken spille ind, hvis sødmen halter lidt, kan den hjælpes på vej med lidt sukker. Der skal limesaft i for at justere syrebalancen, retten skal gerne have en syrlig friskhed, uden det dominerer for meget. Limesaften samt en masse grofthakket koriander skal først i til allersidst, når der er slukket for gryden, så friskheden i begge dele bevares. Du skal selvfølgelig heller ikke glemme at justere med salt og peber.

Nu hvor der er slukket for gryden, har retten godt af at stå 10-15 minutter for lige at falde til ro og finde sig selv. Rør dog i den et par gange og smag lidt på den, da den vil ændre lidt karakter og måske komme til at mangle et eller andet. Herefter er den klar til at servere med friskbagt naan brød, velbekomme!

Du kan også servere kød eller fisk efter eget valg til daal’en, den virker fint som tilbehør, her skal du dog have chili-styrken i baghovedet, da ikke alt kød og fisk er glad for gane-svidende tilbehør! Jeg har med stor succes serveret retten med braiseret lammeskank, hvor daal’en selvfølgelig var lavet på braiser-lagen fra skankene!

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

9 thoughts on “Daal – Indisk skønhed med kraft og saft!

 1. Its a hot one…. den skal klart prøves her i vinteren har faktisk aldrig prøvet at lave det…! nu har jeg daop skriften take for det Anders
  MadFar

 2. Den er temmelig hot og det er dejligt :)! OG gå bare i krig med den, det smager rigtigt godt, synes jeg i hvert fald og så kan den jo varieres på så mange måder og serveres med hvad fantasien lige frister med!

 3. Pingback: Daal – Med broccoli og spæde spirer « Mad og Vin

 4. Kan man lave daal’en uden sukker og fond? (=stivlelsesfri)

  • Hej Stina,

   du kan sagtens lave daal’en uden både fond og sukker. Fonden er med til at give fylde til retten, men det kan en god portion rodfrugter som persillerod og knoldselleri, samt ekstra tomat stå for, en god kraftig grøntsagsfond kan også bruges. Sukkeren er med til at runde smagen af med, så det er slet ikke nødvendigt, det er bare en lille luksus ganepleaser!

 5. Jeg synes, at der mangler nogle mål på i hvert fald fonden og linserne 😛

  • Det kommer meget an på hvilken type linser der bliver brugt, en blød type som røde linser skal bruge knapt så meget væske, som grønne eller sorte linser, men så længe der er 3-4 cm. væske over linserne når man sætter igang med kogningen, så virker det som regel 🙂 Og med en halv deciliter linser pr. couvert, så skal man nok blive mæt 😉

 6. Kan man lave denne ret på forhånd ? Dagen før?

  • Hej Mette,

   det kan man sagtens og ligesom med en god suppe eller gryderet, har den godt af at stå og trække smag en dags tid. Dog skal den varmes forsigtigt op, med lidt ekstra bouillon, da den hurtigt sætter sig i bunden af gryden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s