Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Henrik Steen Andersen – 50 Vine – Du Skal Smage Før Du DØR

1 kommentar

Det her er en bog som jeg har ventet spændt på siden slutningen af maj, hvor det kom mig for øre at Henrik Steen Andersen var i gang med at skrive 50 Vine – Du Skal Smage Før Du DØR. Det er jo altid spændende at læse sådan en liste fra en kyndig mands hånd.

Dog kunne man med sådan en bog frygte en genopremsning af århundredets årgange, og deraf de dyreste og mest uopnåelige vine i verden. Men nej, Henrik Steen Andersen har valgt vinene ud fra et mere personligt point of view. Der er selvfølgelig inkluderet mange vine, der for menigmand står på en meget høj piedestal, både hvad angår pris og tilgængelighed. Dog er der også vine på listen, der er at finde på hylderne, nogle endda også til fornuftige penge. Det er modigt gjort, da der helt sikkert er en traditionalist eller 2, som vil rynke på næsen over sådanne valg på sådan en liste.

Man kunne også have frygtet en flygtig gennemgang af de 50 vine, men også her er der kvalitet på drengen. Vin, området og huset bliver forklaret både med generelle facts og lidt historie; og mange gange krydret med en personlig anekdote eller 2 fra forfatterens møde med vinbonden – eller sten på marken. Derudover byder hr. Andersen også på lidt tankespind over nogle af vinene, og vi får dermed et godt indblik i med hvad, han associerer nogle af af de dejlige flasker. Der er selvfølgelig også en fornuftig beskrivelse af vinens udtryk, duft og smag og hvilket mad Henrik Steen Andersen foretrækker dertil. Ofte er der også forslag til vine fra samme område, i samme stil – eller tæt derpå – som den beskrevne vin, til en mere fornuftig skilling.

Det er et ganske fyldigt værk der er kommet ud af de 50 vine man skal smage før det er for sent. Der er kvalitativ information, hvor selv folk der ikke er meget inde i vinens verden ikke kommer til kort, da der oftest fortælles kort, præcist og velvægtet. Det bliver aldrig selvcentreret, højtideligt eller indforstået tale, endnu en faldgrube som man kunne have frygtet sådan en bog ville have endt i.

Jeg har haft stor glæde af at læse bogen, og er helt sikker på at den vil blive fundet frem nu og da. For selvom jeg har smagt nogle af vinene beskrevet i bogen, så mangler jeg alligevel et par stykker. Af slåfejl er der heller ikke mange, der er dog et par stykker som jeg ikke kan forstå er undsluppet en skarp redaktørs øje.

Så man kan være ligeså enig eller uenig med Henrik Steen Andersen om det vitterligt er de 50 vine, der skal smages før man forlader denne verden. Dog kan man jo altid lave sin egen liste, hvis man ikke kan nå til konsensus med bogens vine!

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

One thought on “Henrik Steen Andersen – 50 Vine – Du Skal Smage Før Du DØR

  1. Pingback: Et fornuftigt portvinskøb i Superbrugsen – Rozès Vintage 1995 til 100 kr. « Mad og Vin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s