Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Brug det til udrensning eller som smagsgiver

Skriv en kommentar

Efter en god omgang mad, som der er beskrevet i indlægget omkring thanksgiving, kan man godt have brug for at få renset lidt ud i kroppen. Og hvis man samtidigt igen, er endt med langt flere chilifrugter, end man kan nå at få brugt, før de forgår. Kan man med lidt håndelag lave en dejlig kraftfuld chili puré, som ikke kun renser, men også giver dejlig smag til retter, der skal sparke lidt til ganen.

Det her er hvad der indgår i min chili puré!

Chili frugt
Løg
Hvidløg
Tomat
En eller anden dejlig eddike
Vand
Sukker

Denne gang var jeg endt med alt for mange af de små drabelige rawit chilier fra Thailand. Chilien sammen med lidt løg, hvidløg, tomat, eddike, sukker og vand, giver en fantastisk smagsgiver. Der kan bruges i en ret der skal have lidt kraft – eller hvis der skal startes et bål!

Først skal vi have flået tomaterne, og det er så let, at det ikke kan betale sig at åbne en dåse. Der skal vand over at koge. Der skal et lille kryds i toppen af tomaten. Tomaten skal i det kogende vand. Når vandet begynder at boble skal tomaten op og i koldt vand. Efter et lille minut kan skindet pilles af tomaten og ta daa, flået tomat!

Efter at tomaten er blevet snittet i toppen og vi venter på at vandet kommer op at koge. Skal løg, hvidløg og chili skæres groft ud. Jeg bruger både frøstok og frøene fra chili frugten, men hvis du ikke vil have det helt så stærkt. Kan du med fordel tage stok og frø væk fra starten af, og eventuelt tilsætte noget af det senere. Hvis det alligevel ikke er blevet stærkt nok.

Efter at tomaterne er kommet op af vandet, smider du en pande på blusset med en god sjat olivenolie. Når panden er ved at være varm, skal de hakkede løg, hvidløg og chili på og sauteres godt igennem. Imens hakker du tomaterne groft, og holder samtidigt et halvt øje på panden, da det derpå ikke må tage farve.

Efter et par minutters sautering skal tomaterne og en god sjat eddike på panden. Jeg brugte denne gang ahornssirupseddike da jeg synes det har en god sødme, men brug eddike efter præference. Når det har kogt lidt, skal der lidt vand og sukker på og koges yderligere ned. Herefter skal chili pureen smages til med salt, peber og eventuelt mere sukker, afhængigt af hvor du vil have balancen imellem stærkt og sødt.

Lad det køle af og slå det til din ønskede konsistens i en hurtig-hakker; og så er der ellers chili sauce til at smage forskellige retter til med – eller direkte fra ske, til dem der kan klare det!


Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s