Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Claes Benthien – Dåsekogebogen – Fra cocktailpølser til kaviar

Skriv en kommentar

Dåsemad kan være mange ting, og oftest bliver det associeret med noget dårligt eller direkte underlødigt, når vi snakker bedre gastronomi. Den udvikling og association er vi dog selv ude om her i Danmark. Da pris og kvalitet også hænger sammen indenfor dåsernes verden – Og man skal da heller ikke særligt langt sydpå, før at man kan finde mange glimrende bud på enten halv- eller sågar helfabrikat på dåse. Visse velassorterede supermarkeder, vinhandlere samt delikatesseforretninger har dog også et pænt udvalg herhjemme.


Der er endda også, for ikke så længe siden, udkommet en bog om fænomenet dåsemad Dåsekogebogen – Fra cocktailpølser til kaviar af Claes Benthien. En bog der fortæller lidt om historien bag dåsen og maden deri, og udviklingen deraf. Samt opskrifter på diverse ting fra dåse. Det er ikke færdigretterne på dåse som Benthien har skrevet bogen om, dem er han heller ikke så imponeret af. Men produkter som oftest udenfor sæson eller region klarer sig bedst på dåse, og sammen med friske råvarer kan danne grunden eller brillere som stjernen i måltidet.

Man kommer godt igennem dåseudvalget fra noget af det grønt vi nok bruger mest fra dåse, salige tomater og søde majs. Til fiskekonserves hvor makrellen i tomat nok sidder i førertrøjen herhjemme til skaldyr. Når vi har gang i fisken, kommer man ikke udenom at en af de mest fornemme og dyreste spiser i denne verden, kommer på dåse. Nemlig kaviar, og de små delikate stør æg kommer bogen da også forbi.

Franske favoritter som konfiteret and, andekråser og foie gras vendes også. Af kød nævnes også cocktailpølser, som da også er nævnt i bogens undertitel. Jeg er da sikker på at et eller andet sted, må der findes en cocktailpølse der smager godt, jeg er bare ikke fundet den endnu. Og dem fra den Beauvais afbildede dåse husker jeg ikke, at jeg har spist med velbehag.

Det er en god bog som Beithen har begået. Opskrifterne er også lige til at gå til, og stort set alle opskrifterne er på mad, der har holdt tidens test og smager godt.

Dog lader noget af billedmaterialet en del tilbage at ønske, især når man tænker på de flot opsatte billeder i de fleste kogebøger nu om dage. Der er nogle billeder der rammer stemning og produkt rigtigt godt og er flotte. Dog er mange af billederne af anretninger og dåser noget kun kedelige. Jeg er heller ikke så stor fan af, at opskriften siger pandestegte kartoffelskiver, og billedet viser friturestegte kartoffelbåde.

Men en god lille bog som man kan bruge en aften på at kigge igennem, og få lidt inspiration til et godt måltid eller 3, med hjælp fra konservesens mangfoldige og til tider kvalitative verden! Og en bog som sikkert vil overbevise mange om, at dåsemad slet ikke behøver at være så slemt, som man tror. Samt være en øjenåbner for, hvad dåsemad egentligt er!

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s