Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Det var året 2009 – Et lille tilbageblik på mad- og vinoplevelser

Skriv en kommentar

Tilbageblikket på det gastronomiske og vinøse år 2009 er ganske fornøjeligt for mit vedkommende. Jeg fik besøgt en del restauranter og cafeer, især i København og direkte skuffelser var der ikke mange af. Af vine blev der også smagt et fornuftigt antal, og de fleste af fornuftig kvalitet.

Det vinøse højdepunkt var en vinrejse til Californien, hvor Central Coast området blev trawlet tyndt med 7 ligesindede folk fra restaurationsbranchen, samt 3 journalister. Vi startede i Los Angeles, og tog turen stille og roligt nordpå imod San Francisco.

Området bærer præg af, at størstedelen af vinerierne er forholdsvist nye og mange af dem eksperimenterende, i hvert fald hvis vi sammenligner det med den gamle vinverden. Dog smagte vi stort set ligeså meget god vin, som kedeligt.

Besøget hos Ampelos Cellars og den efterfølgende middag i privaten, hosted af ejer og vinmager, den danskfødte, Peter Works var eminent. Vinenes kvalitet har været lidt svingende, men med de årgange vi smagte derovre, går det kun fremad og noget af vinen smagte virkeligt godt! Derudover er Peter en fremragende vært!

Af andre højdepunkter kan nævnes besøget hos Bonny Doon, hvor selveste Randall Grahm forestod rundvisningen på vineriet, samt den efterfølgende smagning og frokost. En glimrende frokost kreeret af Boony Doons køkkenchef, som har brugt lidt tid i køkkenet hos Redzepi og kompagni på Noma, sjovt hvor lille verden nogle gange er.

Turen til toppen af Santa Cruz Mountains, hvor Ridge har deres Monte Bello vineri, marker samt smage lokale var også mere end fornøjeligt. Den solbeskinnede bjergkam, med kolibrier og en imponerede udsigt, var noget af en kontrast til vineriet og de gamle kældre, hugget ind i bjergets kalksten. Gamle, kølige og mørke, fyldt med fade og den fagreste nye teknologi, igen noget af en kontrast. Vinmager Paul Draper, med en baggrund indenfor filosofi, laver sin vin med så lidt menneskelig indgriben som muligt, da han mener at vinen skal leve sit eget liv og udvikle sig naturligt. Det kan smages i Monte Bello, som er en flot vin, og som vi var heldige at smage i ’89 og ’92 årgangene. Udover de nyeste årgange selvfølgelig, ’06 og en fadprøve af ’08.

Besøget på Tablas Creek bød også på storslået bjergnatur samt god vin, og lidt manglende fodbold resultater, da det var på dagen, hvor Champions League finalen blev spillet hjemme i Europa. Vinmageren var skotte og skulle hjem og se kampen, så snart han kunne slippe af med os, så vi måtte nøjes med halvlegs resultatet.

Besøget på Delicatos San Bernabe vineyard var også godt, selvom al vinen ikke var lige interessant. Dog smagte vi en ny “winemakers serie” ved navn Foghead, som bød på god og ren chardonnay, samt en fornuftig, var det pinot noir eller syrah? Det kan jeg ikke huske. Frokosten bød også på de bedste crabcakes, jeg nogensinde har smagt, aldrig har jeg set så mange voksne mænd, slås om mad på sådan en måde.

Turen bød selvfølgelig også på møder med mange interessante vinerier, vinmagere, marketingsfolk osv. Selskabet på turen kan der heller ikke klages over, bedre og mere mangfoldigt selskab på sådan en tur kan vel næppe fås! Der var mange fornøjelige timer undervejs, og det er da også blevet til nogle stykker efterfølgende!

Starten af 2009 bød på en weekend i Rom, en herlig by, som jeg med et par besøg mere, nok skal komme til at holde af. Selv i den første grå, lidt regn triste, weekend i januar, er byen dejlig at gå rundt i og nyde. God mad, masser af espressi, Fernet Branca og vin bød turen på. Samt godt selskab, selvfølgelig.

I august var jeg en smut på Læsø, for at lege med lidt jomfruhummer til jomfruhummer festivalen. Det var også en god tur. Først godt vejr og bagefter stille og rolig regn og blæst. Øen var dog ligeglad og viste sig smuk og dejlig fra alle sider. Konkurrencen var sjov at deltage i, og fedt at være så tæt på publikum under madlavningen. De andre deltagere også nogle rare mennesker og gode kombattanter udi i madkunst. Jeg vandt desværre ikke, men fik ros for den mest sammenhængende ret! Det var godt at se steder som saltsyderiet, Smagen Af Læsø’s HQ, havnene, de forrevne strande og spise en masse fisk og jomfruhummer frisk fra havet.

Af spisesteder jeg har været indenom i 2009 kan nævnes: Restaurationen (2 gange), Le Sommelier, Umami, Formel B, MASH, Pastis, Saigon Quan, og Fifth Floor (San Francisco) og en del stykker som jeg ikke lige kan komme i tanke om i skrivende stund. De eneste jeg kan sætte en finger på er Umami, der var lidt inkonsistent i udførelse af smag og vinmenuens sammensætning på aftenen. Samt Formel B, der ikke virkede helt skarp i køkkenet pågældende aften.

Hvis jeg skal sætte ord på den bedste ret jeg  fik i 2009, tror jeg æren falder på pocheret østers og vagtel æg på cremet spinat og skvalderkål (hvis jeg ikke tager helt fejl, ellers kom efter mig Bo Jacobsen!) serveret med en ’83 mersault i glasset, hvilken sammensætning. Den meget modne vin, med et oxideret præg lidt voldsommere end jeg er til, gik perfekt i spænd med østersen og det bløde æg og viste sin storhed. Et studie i bløde nuancer, med en metallisk kant fra jod og oxidation. Hvilken velsmag og sammensætning af en ret og vin, som sammen løfter begge dele til uanede højder og samhørighed! Retten blev nydt på Restaurationen.

Det var mere eller mindre de gastronomiske og vinøse højdepunkter fra sidste år, udover de par ting jeg højst sandsynligt har glemt, så nu må vi se hvordan dette år starter og kommer til at ende. Lige så begivenhedsrigt bliver det nok ikke, men lidt forandring og nye udfordringer kommer det forhåbentligt til at byde på!

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s