Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Avignonesi, Occhio Di Pernice 1996, Vin Santo di Montepulciano

4 kommentarer

Denne vin blev åbnet nytårsaften, hvor 4 mennesker ikke kunne overskue at tømme flasken, så den blev derfor behændigt genproppet og deponeret i min køler og gensmagt, nu 16 dage efter åbningen.

Det er en ekstrem vin, som der i 1996 årgangen er produceret 1277 halvflasker af. Druerne, af arten prugnolo gentile (en klon af sangiovese grosso), tørrer i 6 måneder, før de bliver pressede. Herefter ligger vinen 10 år på 50 liters fade, før at Avignonesi flasker vinen, for at få den i handlen.

På åbningsdagen var næsen vammel og alkoholiseret, med en udpræget duft af syltede svesker. Farven var da også henad sveskejuice, dog med et smukt gyldent skær. I munden føltes og smagte det som at tygge på supersaftige og bløde Agen svesker, konsistensen næsten det samme, en tyk sirup med meget sødme. Efter at dette monster af en vin havde været i glasset i et godt stykke tid, åbnede næse og smag sig lidt, og åbenbarede nuancer af engelsk lakrids, fed vanilje og lidt peber.

De 2 uger i køleskabet har gjort vinen godt! Det er ikke fordi at den har ændret sig synderligt, men den har åbnet sig en lille smule mere. Det oxiderede præg den havde fra starten, er nu lidt mere tydelig, og de søde noter er mere nuancerede. Den engelske lakrids smager mere igennem på dette tidspunkt, uden at sveskerne dog har sluppet sit dominerende tag. Der er også kommet et godt bid af muscovado sukker og en mere tydelig vaniljetone. Lidt ligesom at slikke på en vaniljebælg, samtidigt med at næseborene er fyldte med den skønne vaniljeduft. Vinen er nu også mere drikkelig og harmonisk i sit udtryk og knap så overvældende, som da den lige var åbnet.

Ekstreme gardiner

Det er en kraftig sag, som man ikke bare lige åbner for at pøle. Nej det er en vin, som man sidder og nyder et glas af, over en time eller 2, imens man mediterer eller filosoferer over tilværelsen. Og hvis det er et glas vin santo, du har lyst til, er det nok heller ikke denne vin du skal vælge. Den har ikke mange lighedstegn med en traditionel vin santo, som du nok allerede har læst dig til.

Den smukke farve

Hvor den nyåbnet er lidt aggressiv, overvældende og overdøvende. Er den efter 14 dage elegant og besnærende, og smager rent faktisk af et glas mere. Noget som man ikke ville kunne overskue, da vinen lige var åbnet.

Info om “Occhio Di Pernice” fra Avignonesi

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

4 thoughts on “Avignonesi, Occhio Di Pernice 1996, Vin Santo di Montepulciano

 1. Så kunne du ikke vente mere, ha ha 🙂
  en monumental vin, men stadig som du skriver, meget ung og nærmest udødelig. Bent Christensen kom til at pege på den da de besøgte Enoteca Pinchiorri i forbindelsem med den nye ***bog, det tog de så som en bestilling og de fik den serveret til desserten. Prisen ville han ikke ud med men en stor oplevelse ifølge ham.

 2. iøvrigt, hvad sker der med det glas?!!

 3. Ja, den skulle smages nu, var også lidt bange for at ødelægge den ved forkert opbevaring, så ville hellere tage den lidt for tidligt. Men puha, med mange år på bagen vil den jo blive psykopat koncentreret, allerede nu er den svær at drikke og nyde, da indtrykkede er så overvældende. Den er noget af et unikum.

  Det må have været en dyr omgang at få den på Pinchiorri, men sikkert en dejlig oplevelse.

  Glasset, ja, godt gammelt håndlavet krystal der har været i familien i mange år, det er ikke så kønne, men virker godt til at få luft ned i søde og tunge vine 🙂

  Og noget vin holder sig godt, i min improviserede ‘kælder’, Negro’s Barbera d’Alba fra ’97, hvis du kan huske den, var blevet rigtigt dejligt moden! https://madogvin.wordpress.com/2009/12/15/negro-%E2%80%93-bric-bertu-1997-barbera-dalba/

  Ellers noget nyt fra SanGiovanni fronten?

 4. har en flaske til at ligge hvis det kunne ha interesse
  dog vil jeg ikke sælge den helt gratis for de er pænt dyre
  og det ved dem der har købt sådan en flaske
  men dem der har smagt ved også der er alle pengene værd:D

  men send en mail så snakke vi om prisen

  Tommy_h1986@hotmail.com

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s