Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Stegt laks med bagt kartoffel og tzatziki – Let og lækkert en kold tirsdag

2 kommentarer

En hurtig lille middag, tirsdag aften, hvor det, der tog længst tid, var de bagte kartofler. Udover den normale bagning, blev de nemlig udhulet og fyldt med deres eget kød, som i mellemtiden var blevet most med lidt smør, knuste wasabi ærter, sesam, salt og peber.

Men lad os tage det fra en ende af, først skal der styr på tzatzikien, en meget enkelt ting at lave. Den består af græsk eller drænet yoghurt, agurk, hvidløg, lidt citron- eller limesaft, salt og peber.

Først skal agurken rives groft eller skæres ud, afhængig af hvad der passer dig bedst. Herefter skal den udvandes, det allervigtigste når man laver dette tilbehør. Hvis agurken ikke er udvandet, vil den tabe al sin væske i yoghurten, og det kommer der en gang vandet og sjasket tzatziki ud af, da agurken består af omkring 97% vand. Agurken udvandes ved at den revne eller udskårne agurk drysses med salt og vendes let, så saltet bliver blandet med agurken. Nu lader du det stå i en time eller 2, og herefter kan du så se den enorme mængde vand, den revne agurk har tabt. Vandet hældes fra ved hjælp af en sigte, og herefter skal det revne agurk knuges rigtigt godt, så alt væsken kommer fra agurken.

Nu skal agurken blandes med den græske eller drænede yoghurt, finthakket eller presset hvidløg, lidt citron- eller limesaft, salt og peber. Umiddelbart plejer jeg at bruge 400 gram græsk yoghurt til 1½ store agurker, men prøv dig frem for at finde din tykkelse på tzatzikien. Hvidløg, syrligt saft, salt og peber bliver også tilsat med fingerspidsgefühl. Men vær opmærksom på, at hvidløgssmagen trækker ud i yoghurten og bliver forstærket, jo længere tzatzikien står og trækker. Det er bedre at starte med for lidt, der kan altid tilsættes mere hvidløg, det er straks svære at fjerne smagen igen.

Jeg plejer at lade tzatzikien trække en times tid, før den bliver brugt, men længere tid gør den slet ikke værre.

Tilbage til kartoflerne, de skal bages, til de næsten er helt færdige. En ekstra bagekartoffel, eller en lille håndfuld pillekartofler, til at supplere fyldet med, er som regel en god ide. De skal bare bages og pilles, så de kan moses. Når bagekartoflerne er ved at være der og ude af ovnen, skal der skæres et kryds i toppen af skrællen, som når de skal åbnes normalt. Giv dem også et klem, og fjern skrællen stille og roligt, med hjælp fra en urtekniv. Jo mere skræl der bliver siddende, jo bedre. Det smager jo godt, når det bliver sprødt. Når der er flyttet så meget skræl, at kødet kan skrabes ud af kartoflerne, skal kødet skrabes ud. Vær opmærksom på, at der skal efterlades lidt kød i kartoflen, så kartoflen kan holde sin form. Bland nu kartoffelkødet med koldt smør i tern, salt, peber, knuste wasabi ærter efter smag, samt sesam frø. Kom indmaden tilbage i kartoflerne, glat toppen ud med bagsiden af en gaffel og kom kartoflerne tilbage i ovnen i et kvarters tid. Hvis kartoflerne ikke bliver gyldne af det, giv dem et skud under grillen.

Laksen blev stegt på en pande med lidt olie og krydret med salt og peber.

Herefter er det bare at anrette maden og nyde den, velbekomme!

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

2 thoughts on “Stegt laks med bagt kartoffel og tzatziki – Let og lækkert en kold tirsdag

  1. Din agurkemetode er lidt omstændig. Det nemmeste er at kløve agurken på tværs. Skær kernerne ud i et v-hak med kniv eller fjerne med ske. Riv agurk groft. Knug agurken over en si og lad vandet løbe fra. Det hele tager 5 minutter og resultatet er lige så fint hvis ikke bedre.

  2. Det er jo den hurtige løsning. Jeg ser ingen mening i at fjerne kernerne og smide dem væk. Og ovenstående metode efterlader stadig lidt for meget vand i agurken, i forhold til hvad jeg kan lide. Plus at saltningen af agurken giver den et bedre og længerevarende crunch.

    Men det er jo en smagssag, og i en hurtig vending anvender jeg da også din metode, men hvis jeg har tiden og har planlagt dagen ordentligt, kan jeg bedre lide resultatet med den udvandede agurk 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s