Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

En tallerken med grønt, braiserede svinekæber og vaniljeparfait med karamelliseret banan og chokolade mousse = vellykket tøsemiddag!

1 kommentar

Hvad gør man, når man skal bespise 3 forventningsfulde tøsebørn, og en selv? Skal det være små nipseting hele vejen igennem, eller skal der også være noget ordentligt mandfolkeføde? En god blanding af det hele blev mit valg. Først en tallerken med lidt forskelligt let tilberedt og marineret og råt grønt, derefter braiserede svinekæber med kartoffel-pastinak mos med peberrod, samt grønkål og æbler i mormor dressing. Til dessert stod den på vaniljeparfait med karamelliseret banan, chokolademousse og solbær kompot.

Af grøntsager blev der brugt fennikel, squash, gulerod, broccoli, grønkål og radiser, som alle var repræsenteret i blancherede og marinerede samt rå udgaver. Der var også halve bagte cherrytomater og en aubergine puré, lavet på saltede langtidsbagte auberginer, som bund.

Omkring det grønne lå lidt revet rugbrød, ristet sprødt i smør og vendt med lidt hakket basilikum samt tørret chili.

Det hele pyntet med basilikum. Marinaden til grøntsagerne var en mild vinaigrette med brunoise af æbler.

Svinekæber er en herlig spise, men noget man ikke får så ofte. De kræver lidt tilberedningstid, da de er godt brugte og deraf seje fra rå tilstand. Derudover er det ikke noget man ofte ser i butikkernes kølediske, og hvor mange slagtere ligger mon inde med dem til hverdag? Men når kæberne er behandlet ordentligt, er de en gudespise! Så hvis du ser dem i køledisken eller hos slagteren, så er det med at få dem med hjem!

Jeg startede, et lille døgns tid før jeg skulle til at i gang med at tilberede kæberne, med at marinere dem i rødvin, en omgang sky jeg havde tilbage fra en flæskesteg, gulerødder, løg og knust hvidløg. Før jeg kom så langt, havde jeg dog befriet kæberne for de værste sener, samt saltet dem let.

På dagen kom kæberne ud af posen med marinade, og blev duppet tæt på tørre, vendt i mel og brunet i en varm gryde med smør. Herefter røg der godt med fintsnittet løg på og en god sjat rødvin. Efter at syren var kogt væk fra rødvinen, kom marinaden på og herefter stod kæberne og hyggede sig i halvanden times tid ved svag varme.

Når kæberne er møre, tages de op af braiserlagen, som blendes glat med en stavblender og smages til med salt og peber, og eventuelt lidt syre i form af vineddike eller citronsaft, og kæberne kommes tilbage i saucen og er klare til at servere.

Til kæberne serverede jeg en blød mos på kartoffel og pastinak, tilsmagt med revet peberrod. En blød mos fås ved en fornuftig (ikke ernæringsmæssigt) mængde smør, lidt fløde og soyadrik eller sødmælk.

Der skal selvfølgelig også grønt til, her i form af smukt og skønt grønkål vendt med æble og mormordressing, et klassisk match der gik rent hjem!

Som en lille ekstra garniture, havde jeg sauteret noget kyllingelever med finthakket løg og hvidløg, og lidt hvidvin. Det var også en succes.

Lige meget hvor små og kostfornuftige piger er, har de altid plads til en god gang dessert. Det skulle de så også have her. En dejlig vaniljeparfait med karamelliserede bananstykker i, serveret ovenpå en småsyrlig solbær kompot, med en omgang chokolademousse på toppen.


Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

One thought on “En tallerken med grønt, braiserede svinekæber og vaniljeparfait med karamelliseret banan og chokolade mousse = vellykket tøsemiddag!

  1. Tak for mad!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s