Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Jeg skal da også lige med på bearnaise bølgen!

2 kommentarer

Sauce bearnaise har da godt nok fået sig en opblomstring i Danmark indenfor de sidste par år. Bistroer og bøfhuse står på nakken af hinanden for at servere den bedste bøf, de sprødeste fritter og den blødeste og mest smygende bearnaise, det er sgu ganske fedt, i mere end én forstand, i min optik.

Hvis man holder et lille øje på Madblogs.dk, har man også kunne se at de danske bloggere har taget saucen til sig, og disker op med den i rigelige mængder. Oftest hjemmegjort fra bunden med godt kød og hjemmeskårne og -dyppede fritter, det er jo også rigtigt fedt!

Jeg har pisket en god del liter bearnaise i min tid, og en sjælden gang er det da også sket i mit eget køkken, dog ikke så ofte. Men i år er det allerede sket hele 2 gange, at jeg har haft gang i essensen og pisket skøn sauce derudfra. En enkel gang hos min lillebroder, og en gang i eget køkken.

Det skete her i weekenden i eget køkken, med et dejligt resultat, hvis jeg da selv skal sige det! Saucen blev serveret sammen med en lidt for lille, sådan tykkelsesmæssigt, t-bone steak, snydefritter fra frost og lidt grønt salat.

Nu vil jeg jo gerne give opskriften på min bearnaise essens, men jeg tager jo aldrig mål, når jeg laver mad. Hjertet og øjnene, iblandet lidt sund fornuft, klarer det som regel bedst!

Men først skal der sauteres en god del hakket løg i lidt smør, herpå skal der hældes en god sjat hvidvin og en god sjat hvidvinseddike, nogle hele sorte peberkorn og nogle stængler esdragon. Det skal koges ned til, at der ikke er særligt meget tilbage. Hvis syren er for slem kan der justeres med lidt sukker. Herefter skal essensen sigtes, jeg plejer at gøre det igennem en trådsigte, så jeg med hænder eller ske, kan få presset al saften ud af løg og urter, det er jo smag!

Nu skal essensen køle lidt af, før der kan piskes æggeblommer deri. I weekenden brugte jeg 3 blommer og omkring 200 gram afklaret smør, det giver en god tyk sauce, som næsten kan kugles som is, sådan kan jeg godt lide min bearnaise! Og nu skrev jeg afklaret smør, men smeltet er vel den korrekte term, da jeg også bruger vallen, da den er fuld af smag – og når man har lavet sine første par bearnaiser, og har lært at styre varmen, er der ingen fare for at den gør skade.

Der er ingen grund til at jeg går i dybden med yderligere fremgangsmåde da man kan finde den, så glimrende beskrevet med meget mere i disse poster hos: Bergholt, Madfar og Holmgård på Spiseliv. Stop dog ikke ved de 3 poster, søg lidt mere i den danske blogosfære og bliv meget mere oplyst!

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

2 thoughts on “Jeg skal da også lige med på bearnaise bølgen!

  1. Hej Anders,

    det er jeg sgu ked af… den post havde jeg ikke lige bidt mærke i… Og det sidste har du ret i, det er en sauce man kunne spise hver dag uden at blive træt af den, sådan næsten da…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s