Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

L’education Nationale og Tire Bouchon

Skriv en kommentar

Igår var jeg en hurtig tur forbi den franske oase L’education Nationale i Larsbjørnsstræde, til et par hurtige retter. Fransk bistro som en fransk bistro bør høre og se ud, er hvad man får, når man træder ind i lokalet. En god varm atmosfære og masser af liv og sjæl.

Velbænket ved et af de små borde med udsigt til gaden, kom der hurtigt menukort og en lille forklaring dertil. Klassisk solidt fransk bondekøkken er hvad der bliver budt på. 5 forretter á 89 kroner, 5 hovedretter á 199 kroner, oste til 85 kroner og 4 desserter til á 79 kroner er der at vælge imellem.

I denne uge holder L’education Nationale ‘Bordeaux uge’, hvor man kan vælge en 4-retters menu bestående af stegt ål i hvidløg, Côte de Boeuf Bordelaise, bagt gedeost og Cannalés med rødvinspocheret pære. De 4 retter koster 375 kroner. Dog havde vi ikke så lang tid, da min ledsager skulle i teateret og se Macbeth, så vi sprang på Côte de Boeuf og Cannelés til 275 kroner.

Der kom hurtigt godt baguette og vand på bordet, samt vores vin, en Saint Emillion Grand Cru, som jeg hverken fik noteret årgang eller producent på. Det kan da også være lige meget, da vinen ikke var særligt spændende, og i tilgift var temperaturen på vinen så høj, at den ikke bød på andet en flad frugt. Det er lidt en skam og en synd, at de ikke sørger for at temperere deres vine på det ærkefranske sted. Dog kunne jeg, hvis jeg havde været opmærksom, have undgået at bestille vin pr. glas, da glas-vinene stod linet op på bardisken, med de allerede åbne flasker forrest. Dog så jeg at vores vin blev trukket frisk op, inden ophældning, så måske er de røde på kortet heller ikke tempererede.

Men lad os komme tilbage til maden. Inden servering var kokken ude at vise os den stegte Côte de Boeuf i sin yndefulde helhed, og når man ser sådan et smukt stykke kød ligge med ben og et ordentligt fedtlag, så fortryder man, at man skal dele stykket med sin medspiser, og ikke selv kan hakke et halvt kilo kød i sig.

Ikke lang tid efter fremvisningen af kødet, kom det tilbage anrettet på tallerken. Kød med velhængt duft og smag, en dejlig portion flot medium stegt oksekød med huskeværdig smag og den mørhed og det bid som højreb nu engang skal have. Dertil en god omgang kartoffelgratin med løg og saltet tørret flæsk, en velsmagende gratin med masser af saft og kraft. Der var også karl johan svampe, som var lidt kedelige, de er nu bedst i sæson – og en herlige sauce Bordelaise, her korrekt serveret med pocherede marvstykker.

Desserten, den herlige Cannelés som her blev serveret med en lækker rødvinspocheret pære, en lidt voldsomt (brændt) smagende indkogt sirup og en kugle dejlig hjemmelavet vanijleis, kunne der heller ikke klages over. Velsmag over hele linjen, fra den møre pære, som stadig havde et perfekt bid, til den karamelliserede kage med det bløde og luftige indre, til den flødetunge vaniljeis.

Hvis man har den mindste flig af frankofilisme i sig, så går man ikke galt i byen på L’education Nationale, et super hyggeligt og autentisk miljø med velsmagende mad i god kvalitet til fornuftige priser.

Efter spisning hastede min kæreste til Macbeth på Østre Gasværk, imens jeg slentrede op ad gaden til Teglgårdstræde, hvor vinbaren Tire Bouchon befinder sig i en kælder, en vinbar som L’education Nationale også har aktier i.

Kælderen er rigtig hyggelig og har en god indbydende atmosfære, casual og uden noget snobberi. Udvalget af vin der bliver udbudt i glas er flot og varieret. Kortet over hvad man kan købe i flasker er heller ikke ueffent, dog kunne det sagtens opgraderes med et større udvalg af både små og store områder, og større vine. Hvis man skal have mange grand vin oplevelser, kommer man hurtigt til kort på Tire Bouchon.

Dog kommer man vidt omkring, i de forskellige franske egne, druer og særheder, som visse områder og druer kan byde på, hvis man sætter sig for at smage kortet igennem.

Udover vinen, byder Tire Bouchon også på lidt mad, lidt forskelligt charcuteri, oste, østers, bouillabaisse, dagens gryde osv. Nu smagte jeg ikke maden, men alle gæsterne, som jeg overhørte, priste maden, så jeg ville mene at man også roligt kan spise dernede.

Så hvis man skal have sig et glas vin eller 2, enten med lidt mad eller ej, så er Tire Bouchon et oplagt sted, hvor man dog også let kan komme til at tilbringe en hel aften i baren.

L’education Nationale
Larsbjørnsstræde 12
1454 København K
Tire Bouchon
Teglgårdstræde 5
1452 København K

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s