Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Lidt mad og football på thanksgiving day and night

1 kommentar

Nu hvor thanksgiving nærmer sig hastigt – det er jo allerede imorgen! – og jeg ikke er hjemme til at nyde den, men kommer til at stå og svede over gryderne uden football, mad og vin – så må det vel være på sin plads at give lidt inspiration i form af denne menu fra sidste år – så må jeg jo vende stærkt tilbage lige om lidt eller til næste thanksgiving! – Anders

I torsdags var det thanksgiving, den amerikanske helligdag hvor de takker og “connecter” med de indfødte, der tog imod nogle af de første nybyggere og gav dem mad, da de ikke selv havde noget. Lur mig om det ikke er en af de ting, de indfødte fortryder bare en lille smule idag.

Det er ikke noget jeg fejrer, men jeg kan nu godt lide dagen, da der kommer 3 NFL kampe i streg, startende 18:45. I år skulle så være året hvor den skulle have lidt gas, med lidt thanksgiving mad og hygge!


Nu er kalkun den mest traditionelle spise, derovre på den anden side af vandet, denne dag, skarpt efterfulgt af skinke. Nu var en kalkun dog lige voldsom nok at gå i gang med, der er jo pænt meget kød på sådan en ven, og skinke var måske lige kedeligt nok.

Da jeg er ret glad for fugl i forskellige afskygninger, tog det ikke lang tid før at jeg havde besluttet mig for at lege lidt med en Bornholmsk hanekylling. De er som regel dejlige og med god smag samt flot kød. For at holde det det lidt ved den amerikanske thanksgiving tradition, fyldte jeg den med en blanding af svinekød, bulgur og valnøddder. Dertil blev der serveret sweet potatomash og balsamico glaserede løg og champignons. Det sidstnævnte er måske ikke helt så amerikansk, men lidt syre skal der til.

Til hele molevitten havde jeg fundet en dejlig australsk rødvin, der med sin umiddelbare sødme passede rigtigt godt til maden.

Dessert skal der jo også til, og en pumpkin pie ville jo ligge lige til højrebenet, men nej. I NFL studiet, først på TV2Zulu og nu TV2Sport, står den altid på banana cream pie, så det var den vej jeg gik!

Herunder kan du følge tilblivelsen af lidt lækkert mad, som ikke kun går til thanksgiving, men også alle andre tidspunkter, hvor der skal lidt hyggeligt mad på bordet.

Farseret unghane

Ca. 250 g hakket kalv og flæsk
Ca. 100 g kogt Bulgur
Valnødder
Hvidløg
Soya sauce
3 æggehvider og et halvt æg
Lidt sødmælk

Først skal vi have pillet skroget ud af unghanen og ja, det er meget simpelt hvis man kan, og lidt mere besværligt hvis man er en firstimer. Jeg tager den punkt for punkt herunder og bare gå i krig med det, da det er meget lettere end det umiddelbart lyder til!

Først skal halsen tages ud, der må godt bruges lidt vold, bare pas på ikke at komme til at ødelægge skindet. Når den er ude kan skindet forsigtigt løsnes rundt omkring halsåbningen og så skal vi have fundet nøglebenet, som sidder gemt under spidserne af brysterne. Lirk stille og forsigtigt med en spids og skarp kniv og så ellers knæk nøglebenet af, når det titter frem under brysterne.

Nu skal vingerne skæres fri af skroget, så der bliver lidt plads at arbejde på. Det gøres igen forsigtigt med kniven, indtil man finder kugleleddet inde ved skroget, som skal skæres igennem. Igen lidt forsigtigt så kniven ikke smutter ud igennem skindet, det vil vi meget gerne bevare helt.

Nu kan du løsne skindet fra skroget op til lårene med fingrene, bare lad dem glide stille og roligt langs skroget, så sker det af sig selv. Herefter kan du forsigtigt løsne brysterne lidt mere fra skroget med kniven og så igen lave tricket med fingrene til brysterne er fri.

Nu skal dyret vendes om og skindet skal løsnes fra skroget bagfra, igen forsigtigt med kniven hele vejen rundt langs enden, og nu skulle vi så kun mangle at skære lårene fri. Det gøres i kugleleddet inde ved skroget og igen forsigtigt, så kniven ikke går igennem skindet. Når det er gjort, er der måske et par sener der lige skal have et snit, hvis det er tilfældet, skær dem over og fjern forsigtigt skroget fra kyllingen.

Tjek efter ben og sene rester hvor du skar lår og vinger fra, hvis der er nogle, fjern dem og så har du en dejlig udbenet hanekylling.

Jeg tog også underlårsknoglen væk, om du gør det eller ej må du selv bestemme. Du gør det ved at løsne kødet op til kugleleddet ved overlåret forsigtigt med fingrene og når du engang imellem støder på en sene, skærer du den over med kniven. Når du er oppe ved kugleleddet skærer du igennem det, og tager benet væk og kontrollerer for sener og benrester, så let er det.,

Gnid nu dyret godt med salt, både udvendigt og indvendigt og sæt kyllingen overdækket på køl i minimum et par timer.

Cirka en times før hanekyllingen skal i ovnen, skal den ud af køleskabet, så den kan nå at få nogenlunde stuetemperatur, før den skal ind og have varme. Når kyllingen er ved at have nået stuetemperatur, skal ovnen op på 250 grader og imens vi venter på det, skal vi have rørt fyldet sammen.

Jeg brugte, til en pæn stor hanekylling, 250 g hakket kalv og flæsk, omkring den mængde kogt bulgur der svarer til det hakkede kød, 2 finthakkede fed hvidløg, 3 æggehvider og et halvt æg, som jeg lige havde i overskud. 2 hele æg vil også gøre tricket. Lidt sødmælk, en god sjat soya sauce, en god håndfuld hakkede valnødder samt salt og peber.


Det hele skal røres sammen til en let fars og så skal det ellers bare stoppes ind i enden på fuglen. Dog skal vi lige have bundet halsåbningen sammen først, så fyldet ikke ryger ud den vej. Der er masser af overskydende skind, så saml det og bind en fin lille knude eller sløjfe. Der kan også bruges kødnåle, hvis man er i besiddelse af sådanne. Når fuglen er stoppet til randen af fyld, skal den bindes sammen i enden og bindes op som til traditionel stegning.

Smid dyret op på en rist over en bradepande, med brysterne opad, pensl med olivenolie og giv den 20 minutter ved fuldt drøn. Skru herefter ovnen ned på 180 grader og tag herefter hanekyllingen ud og vend den, hæld en liter varmt vand i bradepanden og giv hanekyllingen yderligere 20 minutter. Herefter skal vi igen have den ud og vendt, så den kan få de sidste 20 minutter med brysterne opdad, før den kan komme ud at trække i 15 minutter under sølvpapir. Den ene liter vand burde være rigeligt til at holde fugt i ovnen under stegningen, samt efterlade en god sjat sky til sauce.

NB: Tjek altid kyllingen får at være sikker på den er stegt nok eller giv den lidt mindre tid, hvis der er knald på din ovn. Ovnens effekt og størrelsen på dyret har meget indflydelse på stegetiden.

Sweet potatomash

Søde kartofler
Kartofler
Fløde
Smør

Vi skal have de søde kartofler samt lidt rigtige kartofler skrællet. 1 mellemstor normal kartoffel til 3 søde kartofler plejer at gøre tricket. Skær dem alle i lidt mindre stykker og kog dem møre i usaltet vand. Når kartoflerne er møre hælder du vandet fra og sætter dem over blusset igen, i et lille minut, så det sidste vand kan fordampe. Pas på at kartoflerne ikke sætter sig i bunden.

Der sker ikke noget ved at kartoflerne står i 10 minutters tid under låg, før du laver mosen færdig. Lige før servering pisker du stille og roligt en smule fløde samt koldt smør i, smag til sidst til med salt og peber.

Balsamico glaserede løg og champignons

Champignons
Skalotteløg
Balsamico
Hønsefond

Skræl løgene og del eller kvart dem afhængig af hvor store de er. Gør svampene rene og del eller hold dem hele afhængig af størrelse. Sauter løg og champignons i lidt olivenolie, hæld godt med balsamico på panden, og vær beredt på en ond dunst af kogende eddike, der godt kan fremkalde lidt hoste.

Når halvdelen af balsamicoen er reduceret væk kommes lidt hønsefond eller bouillon på. Når balsamicoen og fond/bouillon næsten er kogt væk, slukker du for blusset og krydrer med lidt salt og peber.

Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at lave en sauce, men fik alligvel lyst til lidt. Så jeg lavede en hurtig sauce på en traditionel melopbagning og den sigtede sky fra bradepanden under hanekyllingen, lidt kulør, salt og peber, voila.

Og så blev der også lidt kød til overs til en dejlig sandwich…

Og vinen til maden og football kampene, selvfølgelig Di Lisio’s Quarterback!!!


Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

One thought on “Lidt mad og football på thanksgiving day and night

  1. Pingback: Brug det til udrensning eller som smagsgiver « Madogvin's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s