Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Nytårsmenu 2010 i billeder og lidt ord

7 kommentarer

Tiden oprandt og endnu engang nåede vi det vi skulle – og maden var også klar til tiden! Først old school fransk – røget andeterrine fra Frankrig og andepaté fra Slagter Munch på ristede brød – bondebrød, et med hasselnødder og maltbrød!

Dertil og til Dronningens nytårstale blev der skyllet efter med Cristal 1990 – sprød sprød vin med en lettere oxideret næse med masser  af stødte æbler – men stadig meget syre og stringens og en flot slutning med umodne Granny Smith æbler – herlig start og derefter var smagsløgene i hvert fald vågne og klar til dåd!

Den første forret var bagte jomfruhummere på en fed blomkålspuré, limemarineret fennikel, råt blomkål, brændt lime og urter – simpelt og velsmagende – Champagnen gik også hertil.

Anden forret var dampet pighvar på smørsauterede rosenkål, stegt skorzonerod, indkogt balsamico, ristede cashew nødder og skorzonerodsfrit – igen simpelt og rent.

Dertil blev der drukket Chateau de Viviers Grand Cru Chablis Blanchots 1996 fra Lupé-Cholet. Et lettere oxideret glas hvor det meste af syren og friskheden var gået på pension – men stadig læskende med en god flintet tone der gik godt til både fisken og garnituren.

Tredje forret fortsatte i pighvar temaet, da min gode fiskehandler havde byttet 2 slethvar til 2 pighvar, som jo betyder en del mere kød! Her er det så simpelt og fransk, som det kan blive – og hvis monsieur Bocuse var ene dommer til Bocuse d’Or, så ville det være en vinder ret! Meuniere stegt pighvar med kejser- og bøgehatte á la creme med rødvinssauce.

Dertil er det klassiske vin valg jo Bourgogne, her en Chambolle-Musigny 1996 fra Lupé-Cholet – perfekt læskende og frisk Bourgogne med masser af hindbær og en dyb nuanceret slutning efter lidt tid i glasset – smuk sammensætning!

Hovedretten bød på krondyrmørbrad, karamelliseret skalotteløg, brændt gulerod og glaceret okseskank, serveret med en portvinssky. Igen klassisk uden så mange dikkedarer.

Vinen dertil var en godt moden og dyb Pomerol fra Chateau La Pointe årgang 1979 – efterhånden en lidt tyndbenet vin, der havde en anelse oxidation, hvilket gjorde den til et godt fit til de søde noter i retten.

Herefter stod den på lidt ost – en godt moden Brillat Savarin, ikke meget slår en fuldmoden triplecreme brie – og en 14 måneders Gruyére, der også havde fået lidt ekstra lagring. Dertil karamelliseret og brændt pære.

Vinen dertil var et nyt og spændende møde med druen Timorassa fra Piemonte. En sødlig aromatisk hvidvin med duften fra Mosel-Riesling og noter fra rank Loire-Sauvignon Blanc, samt syren derfra – Flot vin og et godt match til ost.


til slut desserten, som blev fortæret i det nye år – da tiden løb fra os et sted fra hovedretten til osten – men det gjorde nu ikke så meget. 2 chokolademousser, en på Valrhona Manjari og en på Valrhona Jivara, dertil vaniljeis fra Ryå samt tørrede solbær – let og lækkert.

Ingen vin dertil, men istedet et par lagrede øl – begge Imperial Stouts som dog ikke var blevet helt bløde endnu, så lige en tand for voldsomme – men godt smagte de!

På slaget 12 stod den på Champagne fra Vve Fourny et Fils, deres Sec, som heldigvis slet ikke var til den søde side, men rank og pænt syrerig med god dybde og smukke Champagniøse nuancer!

Og et sidste farvel fra en dejlig pighvar, samt godt nytår til jer alle og alt håb for et fremragende 2011!


Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

7 thoughts on “Nytårsmenu 2010 i billeder og lidt ord

 1. Pingback: Nytårsmenu 2010 i billeder og lidt ord | Madbevægelsen -- danske madblogs

 2. Dejlig menu — og mindst lige så dejligt at se dit/jeres batteri af modne vine, selvom et par af dem måske kunne have været friskere.

  Det er altid spændende at smage ældre sager op mod mad, synes jeg.

  Godt nytår — og mange tak for gode ord og billeder i året, der gik.

  Kasper

 3. Jo tak 🙂 og moden vin er smukt, oftest så smukt det er svært at beskrive med ord – kun ansigtsmimik virker.

  Og et par stykker i år sang godt nok på sidste vers – men en af de gode ting ved modent vin og mad, er at man oftest kan matche tonerne så det kommer til at spille rent og smukt 🙂

  Chablis’en fik dog også lidt ekstra liv efter at have stået åben en time, til halvanden – egen fra dens ungdoms lagring vågnede op og gav en pæn del vanilje i duft som smag og et noget rundere og venligt udtryk, end da den lige var trukket op og skænket.

  Tak og også godt nytår til dig Kasper – og på den konto kan jeg jo kun sige mange tak og i lige måde!

 4. Lidt sent jeg ser dit nytårsindslag, men lækkert ser det ud. Moden Chablis kan være noget så dejligt…

  Undrer mig lidt over din ostevin, den er jeg ikke lige stødt på før. Timorassa fra Piemonte, hvor kan den anskaffes? Mellemting mellem Riesling og Loire lyder super dejligt…

  Will put you on my Blog-Roll…

 5. Takker og moden Chablis er oftest poesi, hvis det da bliver parret med lidt mad 🙂

  Jeg kan se at der har snget sig en tastefejl ind i teksten – det er Timorasso, hvis det hjælper. Jeg ved ikke om vinen har dansk import/forhandling – eksemplaret vi drak nytårsaften er hjemmebragt fra Canada.

  Og mange tak, du er også på min update liste, som en dag – snart vil blive effektueret.

 6. Sikke en fantastisk nytårsmenu, du diskede op med. Det er nærmest overvældende.

 7. tak 🙂 – og engang imellem må sådan godt overvælde lidt – det er sjovest 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s