Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Sprød hvidvin fra det Nordvestlige Italien, Les Crêtes, Petite Arvine 2010

Skriv en kommentar

Les Crêtes
Petite Arvine 2010
Valle d’Aosta

Det Nordvestilige Italien, hvor man finder Valle d’Aosta regionen, er en pittoresk scene. Alperne dækker 3 af regionens sider, med Mont Blanc som toppen af kransekagen, så bedre udsigt findes vel næppe mange steder i verden.

Produktionen af vin i regionen, er Italiens mindste, og ikke meget kommer til udlandet, så hvis man falder over en flaske Valle d’Aosta vin, er det med at tage den, hvis man har mod til at smage noget nyt.

Det meste af vinproduktionen i Valle d’Aosta sker via kooperativer, da de fleste vindyrkere ikke har store ejendomme, og da det er lettere og mere økonomisk overskueligt at arbejde sammen om en lidt større produktion. Dog er private producenter på fremmarch, og den største spiller indenfor den kategori er Les Crêtes, som laver omkring 230.000 flasker om året.

Petite Arvine er en drue med rødder i Schweiz (selvom dyrkere af druen i Valle d’Aosta mener den stammer derfra), som har fået grobund i Valle d’Aosta, der jo også tæt forbundet til Schweiz og Frankrig. I denne version er druen håndplukket i slutningen af september, og der bliver lavet 35.000 flasker af vinen om året.

Men lad os komme til vinen:

I glasset fremstår vinen med en flot lettere strågul farve og umiddelbar dejlig kraftig densitet.

Når vinens duft rammer næsen, er det med friskhed og parfumeret blomsterbutik samt citrusfrugter og friskskåret ananas.

Vinen er også meget frisk i munden, hvor smagen er domineret af semi-moden ananas og bitre citrusfrugter, til tider er vinen næsten lettere stikkende i ganen, der er masser af mineralitet og syre.

Efter lidt tid i glasset træder en hvis fedme frem, som får smagen til at glide over i fed clementin.

Vinen er en udpræget mad vin, da syren skal have lidt modspil, og på grund af den lettere fedme der er parret godt med den friske syre, passer ost godt til den. Vinen blev herhjemme rundet af, af en lettere krydret ost, der fik clementin smagen til at dominere på tungen.

Et spændende og frisk bekendtskab, som blev nydt i fulde drag. Nu er det ingen hemmelighed, at jeg godt kan lide vine der stikker lidt til smagsløg og udfordrer. Dog tæmmes vinen med mad, og bliver en lækker rensende sag. Så næste gang du skal have gang i en kraftig fiskeret, noget let fjerkræ eller ost, så er dette et godt match.

http://www.lescretes.it

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s