Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Catalan cookout i Aalborgs nye madklub

2 kommentarer

Vi er et par mad- og vinglade gutter som går og barsler med en lille madklub i Aalborg og omegn. Indtil videre har vi snakket og snakket, og haft et lille cook-out, hvor temaet var sat til Katalonien. Vi hver især havde sat os for at lave tre retter hver, med inspiration i Katalonien og derudover ikke planlagt andet.

Meget heldigt havde vi ramt perfekt på råvarer, til at kunne opbygge et sammensat måltid. Lars havde fokus på grønt, makrel og Crema Catalaña og undertegnede, blæksprutte, havtaske og lam.

De er glade for fisk, skaldyr og masser af grønt i det Nordøstspanske og der blev også ganske fermt lagt ud med blæksprutte ristet lynhurtigt af, på en knaldvarm pande, med hvidløg, citronsaft og persille. Dertil blev der serveret den katalanske klassiker Pan Amb Tomaquet, som alle der har besøgt Barcelona eller omegn, helt sikkert har smagt. Dog havde jeg valgt at lave en emulsion på tomater, hvidløg og olie, i stedet for at gnide hvidløg og tomat ind i det ristede brød.

blæksprutte_tomatbrød

Anden ret på menuen, imens vi med spænding ventede på lagtidsbagte grøntsager fra bunden af ovnen, var havtasken. Ganske simpelt stegt og serveret under rå gulerødder vendt med olie og lidt hidsigt chili og en let emulsion med olivenolie, lidt sherry eddike, hvidløg og grønne oliven. Jeg er stor tilhænger af KISS princippet: (og bandet for den sags skyld) ‘Keep It Simple, Stupid’.

havtaske_gulerod_oliven

Endelig var tiden kommet til at jeg kunne slappe lidt af, da de næste to serveringer var ude af mine hænder og i Lars’. Første omgang fra ham bestod af grøntsager fra gløderne, improviseret i ovn, da vi skrev januar, lidt for koldt og alt for meget sne… Og efter et par timer var grøntsagerne også lækre møre og saftige, og gav mindelser hen imod sol og sommer og duften af Barcelonas gotiske kvarter.

bagte_grøntsager

Nu var vi nået til det, der kom til at stå som aftenens vinderret for mig. En smagsrigdom og nuance jeg ikke have set komme fra så få og enkle ingredienser, men det katalonske køkken kan noget, i hænderne på den rette mand. Makrel tilberedt med kartofler, lidt fiskefond, hvidløg og paprika. Kartoflerne var først simret møre i fiskefonden med lidt løg, derefter havde makrellen fået lige nøjagtigt hvad den skulle have for at være tilberedt og saftig. En virkelig lækker rund, kraft- og smagsfuld ret.

makrel_kartoffel

Så var det lige pludselig svært at imponere med lidt lammeryg, hårdt stegte forårsløg og en romesco gjort med saltede Marcona mandler i stedet for hasselnødder, men forsøget blev da gjort. Igen straight to the bone, stegt lammeryg, stegte forårsløg og den spanske klassiker romsesco, som jo består af grillet afskallet rød peberfrugt, hvidløg, olivenolie, lidt eddike og ristede hasselnødder, lækkert og klassisk. Dertil fik vi smygende lækre ris fra Valencia, som overraskede mig meget med deres cremethed og superlækre smag, som fik lidt hjælp til at lidt sofrito* og picada*.

lam_løg_romesco

Efterhånden godt mætte var der kun desserten tilbage, den gode klassiker Crema Catalaña, klassisk creme brulée tilsmagt med kanel, citron, appelsin, stjerneanis, fennikel- og anisfrø, og lidt vanilje, det bliver desserten ikke ringere af, skulle jeg hilse og sige. Og ingen ordentlig Crema Catalaña uden et sprødt og karamelliseret sukkerlåg, som her var fremelsket brutalt af en semi-voldsom ukrudtsbrænder, brutalt skal det være, men godt smagte det!

Det var blevet så sent på aftenen, da vi nåede til desserten at kameraet strejkede, der er dog en video af de små cremer der får med flammekasteren, men den er indtil videre for brutal til offentlig skue. Af vinen blev der heller ikke taget billeder, jeg ved ikke helt hvor mit hoved var den pågældende aften.

Dog startede vi ud med en forfriskende Gin og Tonic, før den stod på Cava fra huset Mont-Ferrant og deres prestige-cuvée Berta Bouzy, som er en fyldig og frisk sag med masser af mineralitet, virkelig lækker vin. Herefter en spansk hvidvin fra huset Marqués De Alella, lavet på ene og alene på druen Pansa Blanca, en lækker, frisk og fyldig sag der passede perfekt til havtaske, bagt grønt og makrel.

bertabouzy pansablancaSiepi_2005-500x500

Og så til en farisæer, men hvilken farisæer, Siepi, fra huset Mazzeo og deres vingård Castello Di Fonterutoli, i en ukendt årgang, da bagetiketten var faldet af og proppen var uden information derpå, men hvor den smagte, i hvert fald 7-8 år på bagen, efter hvor moden den stod i smagen, men stadig med et lukket land inde bag al frugten og den behagelige syre. Desværre er det ikke hver dag, man falder over en Super Toskaner med sådanne alder og åbenhed!

Sådan kommer man igennem den indledende fase til en madklub, uden at komme på ret meget konkret, udover god mad, hyggesnak og dejligt selskab, men det er jo også det, det handler om i en madklub, god mad og godt selskab…! Er det dig der skal være med til næste hyggelige cook-out?

 

*Sofrito er hvidløg, løg, peberfrugt og tomat, sauteret til en dejlig smagsfuld ensartet masse, som man starter mange katalonske/spanske retter op med.

*Picada er hvidløg, safran og persille som mortes eller blendes sammen til en tyk masse, som kan bruges til at smagsgive og tykne lidt, den perfekte finish til mange retter.

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

2 thoughts on “Catalan cookout i Aalborgs nye madklub

  1. Lyder som en lækker aften. Mange skønne retter imellem. Interessant med at koge kartoflerne i fiskefond. jeg ville have forventet at smagen blev for meget fisk.

    • Det var det også, den ene lækre ret efter den anden, sammen med dejlig vin og godt selskab, det kan man ikke få for ofte. og smagen i kartoflerne var mild og nuanceret, uden at kartoffelsmagen forsvandt i forhold til fiskesmagen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s