Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Gastromands julevinskåring 2013

Skriv en kommentar

Nu er det godt nok ved at være i sidste sekund at julevinsindslaget kommer her på bloggen, men som vanen tro har Gastromand kåret dette års julevin, og jeg var også i år, med i panelet.

Sidste år var ekstremt mængdemæssigt, men kvaliteten var ikke helt deroppe hvor det var sjovt, eller hvor vinen virkeligt kunne spille op til maden. Så i år var præmisserne ændret en smule og prisniveauet skruet en smule op, til maks. 200 kroner pr. flaske vin, og imellem 100 og 200 kroner er der en del interessante vine at finde, og nogle af dem havde fundet vej til Gastromands HQ en mørk og kold søndag aften.

Feltet var stærkt i år og diskussionen gik højt under den indledende smagning, hvorfra de 5 finalister skulle findes ud fra, og selvom der var lidt pointspredning for nogle af vinenes vedkommende, var alle, for engang skyld, pænt enige om de 5 finalevines berettigelse.

Da kåringen selvfølgelig foregår blindt, vidste vi ikke hvilke vine der stod for skud, men vi var i år ok skarpe til at skyde os ind på vinene synes jeg, der var kun et par stykker som virkeligt overraskede da sølvpapiret røg af.

Gastromand-Julevin-2013-19

Tredjepladsen blev indtaget af en dansk juleklassiker, nemlig Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Rhône hvor druen grenache spiller hovedrollen, suppleret med 17 andre klassiske Rhône og Sydfranske druer.

Chateau De Vaudieu 2010 byder på garrigue, lidt animalsk præg i næsen, er der brett med i spillet? Godt med brombær, sort peber og krydderier. Brombærerne, peberet og det krydrede præg går igen i smagen, sammen med en dejlig syre der spiller op imod sødmen og alkoholen vinen besidder. Pointmæssigt var denne vin min vinder på aftenen.

Andenpladsen går til Italien, hvor Campo Prognai fra huset Latium Morini i Valpolicella smyger sig i munden med masser af sorte kirsebær, en let sødme, lidt stald og godt med velhængt flæsk, en vin der passede rigtigt godt til maden, og som jeg havde som en overall 3er, et dejligt simpelt og saftigt glas.

Gastromand-Julevin-2013-31

Førstepladsen blev indtaget af en gammel kending, som jeg efterhånden har drukket i et par årgange og har været glad for, tak for introduktionen Lykke, hvorend i verden du befinder dig idag! En dejlig potent californisk cabernet sauvignon fra Sonoma Countys Rodney Strong, der normalt ikke bare er ren kraft, men også en god del finesse og flot ren syre. Huset laver også glimrende pinot noir i Russian River Valley.

rodneystrong_pinotnoir2010

Tilbage til cab’en fra Alexander Valley, som på denne aften snød mig, mine noter skriger merlot. Vinen var blød og indsmigrende med modne mørke bær, cremet mælkechokolade og lidt sød lakrids. Fløjlsblød, en rigtig pleaser og en lækker integreret syre, så jeg var lidt overrasket over vinen da sølvpapiret forsvandt, men godt smagte det, det kan jeg ikke fornægte. dog husker jeg de tidligere årgange jeg har smagt af vinen noget mere potente og krasbørstige.

Den rigtige vinder, det var vi alle enige om, og du skal ikke fortvivle over det sene indlæg fra min hånd, vinen var stort udsolgt rundt omkring i landet for en lille uge siden, men snød ikke dig selv, find en flaske når den kommer på hylderne igen, det er lækkert.

http://gastromand.dk/arets-julevin-2013/

(Tak for lån til Anders Damm/Gastromand for de to første billeder i indlægget)

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s