Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Jule portvin – nu hvor julen er godt igang…

1 kommentar

Juletid er garant for portvin, Portugals store hedvin, selvom vi ikke må glemme madeira, som også kan være fremragende, også til julekonfekt og nødder, men portvin løber med en klar førsteplads som den søde julevin. Kirsebærvin, og andre frugtvine produceret her i Danmark, er også hastigt på vej frem, bare spørg Frederiksdal og Cold Hand Winery, men mere om det en anden dag, nu skal det handle om portvin, som også sagtens kan drikkes udenfor den salige juletid.

Ruby er den unge og hidsige portvin domineret af røde og mørke bær, til tider lidt chokolade, kaffe og lakrids. Den er lagret på tank og blandes til udtryk det enkelte portvinshus gerne vil have, flaskes og ender i butikkerne.

noval_fineruby noval_fineruby_note2015

Late Bottled Vintage bedre kendt som LBV, er en vin som måske nok har kvaliteten til at blive til vintage port, men den originale historie lyder på mangelende efterspørgsel af vintage port, hvorfor denne fik lov til at ligge længere tid på fade, før end den blev tappet på flaske. Nu om dage er det en distinkt type der får lov at ligge på fad et sted imellem 4 og 6 år, før end den bliver flasket og derefter sendt på markedet drikkeklar.

taylors_lbv_2009 taylors_lbv_2009_note_2015

Colheita er portvin af tawny typen der lagrer på fad i et godt stykke tid. Vinen kommer fra årgangen angivet på flasken, og tappeåret vil også være angivet på flasken et sted. Der er efterhånden endt som min favorittype. Colheitaen fra Niepoort som jeg har har smagt, er tappet på flaske i 2009, hvis jeg ikke husker helt fejl.

niepoort_colheita_2005 niepoort_colheita_2005_note2015

Så nu er der lidt inspiration til portvinsåret 2016, hvis du da ikke når at finde et par flasker imellem jul og nytår.

Reklamer

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

One thought on “Jule portvin – nu hvor julen er godt igang…

  1. Pingback: De søde vine – først til Ris ala mande og så til hyggen | Mad og Vin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s