Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Jeg drikker vin fra Jura, nærmere bestemt l’Etoile

Skriv en kommentar

Jura i det østlige Frankrig, imellem Bourgogne og Schweiz, er nok bedst kendt for deres vin jaune, altså ‘gul vin’. Vin lavet druen savagnin blanc – chardonnay må også blandes i – der efter vinificering bliver lagt på træfade der ikke bliver fyldt helt op, der får vinen lov til at hygge sig i 6 år og 3 måneder, hvor den stille og roligt oxiderer under et lag voile eller flor, som også kendes fra sherry, og deraf kommer der en flot gul oxideret hvidvin der oftest smager rigtigt godt, med en lang eftersmag af nødder, især til egnens ost comté, gerne godt lagret.

montbourgeau11_glass

Derudover er der lige nu Arbois populær, den hvide er lavet på chardonnay og savagnin blanc, og også lettere oxideret i stilen, og lette frugtige rødvine, især på druen poulsard, de bedste vine kommer nok fra landsbyen Pupillon.

blandet_jura

Lidt blandede bolsjer fra Jura

I det sydvestlige Jura et meget lille område ved navn l’Etoile, stjernen, på ca. 56 hektar, de laver også dejlige hvidvine efter samme principper som længere nordpå i Jura, altså på chardonnay og savagnin blanc, og med et lettere oxideret præg. Derudover man også lave vin jaune og vin de paille i AOC l’Etoille. Vin de paille er vine lavet i årgange hvor druerne modner ekseptionelt godt, hvor de efter høsten bliver lagt på måtter af strå for at tørre, inden de bliver presset til most, og vinificeret til en dejlig sød og langtlevende vin. Men tilbage til hvid l’Etoille, som jeg lige har smagt en dejlig flaske af. Den kommer fra domænet Domaine de Montbourgeau, nærmere bestemt fra marken ‘En Banode’ som mestensdel er bevokset af chardonnay og lidt savagnin blanc. Efter at druerne er blevet presset gærer vinen på ståltanke, hvorefter den kommer på en blanding af foudres (et fad der kan indeholde mere end 1000 liter), demi-muids (600 liters fad) og mindre fade, hvoraf der næsten aldrig er nye fade iblandt. Her ligger vinen og hygger sig i 30-36 måneder, og det er her magien opstår. Der bliver aldrig flyttet rundt på vinen fra fad til fad, og fadene bliver heller ikke genfyldt med vin, når noget af det stille og roligt fordamper, så her begynder vinen stille og roligt at oxidere og få sit specielle præg.

montbourgeau11_straight

Smagsnote:

Domaine Montbourgeau, 2011, l’Etoille, ‘En Banode’

En lettere oxideret tone, friske og modne pærer, lidt citrus, syltet citrusskal, dybde og lidt støv

Først lidt valnød, derefter frisk citrusfrugt med en fin ren syre, mineralitet, balance, dybde, velsmag, moden pære, lidt sødme den fylder munden fint og lader tænderne løbe i vand. Og sammen med Mont d’Or bliver vinen mere end fantastisk og vokser i smag, storhed og renhed.

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s