Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

sodvin_1_1

Sød vin varmer i en kold tid

Skriv en kommentar

Der bliver generelt drukket for lidt sød vin, verden over, jeg er heller ikke for god til det selv. Dog er den kolde og mørke vintertid altid en god undskyldning for at åbne en flaske vin med lidt ekstra alkohol procenter og varme. De fleste tyer nok til Portvin når der skal drikkes sød vin, og derefter følger Sauternes nok som det fortrukne danskernes borde, selvom dansk produceret kirsebær og frugtvin generelt er ved at komme godt efter pladsen i glasset, kunne jeg forestille mig.

Nogle søde vine der bliver overset, synes jeg, er dem fra det Sydfranske, der bliver lavet så meget glimrende sødt vin i Languedoc-Roussillon, og dyrt er det ofte ikke, da der ikke er den største efterspørgsel på det.

Vin Doux Naturel hedder det så smukt, metoden der bliver anvendt dernede, ‘fortified wine’ på engelsk, eller den fordanskede ‘forstærket vin’. En process hvor vinmosten får lov til at gære få procenter op, som regel et sted imellem 2 og 6 procents alkohol, hvorpå gæringen stoppes med at hælde vinsprit på, indtil den ønskede alkohol procent er opnået, som regel et sted imellem 15 og 20 procent. Det gør at druernes naturlige sødme bevares i vinen, samtidig med at der er en fornuftig alkohol procent. Hvis vinen skulle gæres op på samme procenter, ville det betyde at gærcellerne undervejs ville have spist al sukkeret, da det er druernes sukker der under gæringen bliver omdannet til alkohol, og man ville ende ud med en tør vin.

sodvin_1_3Jeg drak fornyligt en dejlig velbalanceret Maury, et dejligt område i Roussillon fra Domaine Pouderoux, en ‘Grenat’ som indikerer vinen er lavet på ren Grenache Noir. Maurys jordbund byder på dejlig skifer, som med den rette vinmager kan give balancerede vine, med et næsten køligt udtryk, selvom i befinder os et godt stykke fra kysten i de Sydfranske Pyrenæer. Mine noter siger: “Røde og sorte kirsebær, varme solbær, varme brombær, lidt Scheuzan peber og nellike. En god let tør afslutning og fin afrundet sødme, elegant og saftig stil.” Simpelthen en vin man har lyst til at drikke i store slurke.

sodvin_1_1

Derudover har jeg gode minder tilbage fra Domaine Gaubys Rivesaltes ‘Garicia’, igen lavet på ren Grenache Noir, dog dyrket lidt tættere på kysten – en vin jeg husker med masser af mineralitet, en æterisk lethed, hindbær, kolde brombær, lidt sort peber og en gennemført finesse og elegance, når man drikker hedvin i sådanne klasser, kan man kun blive glad.

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s