Mad og Vin

Inspiration til dit næste måltid eller glas!

Nytårsboblerne 2016

Skriv en kommentar

De smukke mousserende dråber – med bobler kreeret over tid i flaskens mørke dyb – ved tilsætning af kærlighed til stille vin – som over måneder og ofte år udvikler skummende åbenbaringer og alskens cremede toner af skønhed, begær og dekadence – det er champagne, eller sådan kan champagne i hvert fald være – når den folder sig ud i al sin vælde og rigdom.

bubbles_2016

Igen i år skulle der smages, vurderes og dømmes nytårsbobler i Gastromand regi, og temaet er i år vintage bobler, ikke bare vintage champagne men alskens lækkerier udi det mousserende univers. Der var dog en meget svær overvægt i champagne – og vinene der ikke var fra Champagne havde på dagen intet modsvar til de franske kæmper, de faldt igennem én efter én, den eneste der var oppe og spille lidt med musklerne var Mousserende Rosé fra Kvist og Vitus lavet på Leon Millot, det smagte skønherligt, men havde dog ikke helt kompleksiteten til at være med i top, men vild smagsintensitet og finesse.

clubtresorsdechampagnelogospecialclub

Vinderen af nytårsboble dysten i år er en champagne fra Special Club også kendt som Club Trèsor de Champagne – Special Club blev dannet i 1971 af en gruppe mindre champagne huse af de som er kendt som ‘Grower Champagne’-  som kan kendes på et R-M (récoltant-manipulant) på flasken. Altså huse der selv dyrker deres druer, til den vin de selv laver og modner – modsat de helt store huse, som ofte køber størstedelen af deres druer. Lige nu er ‘Grower Champagne’ det helt store, da man kan finde ganske fornuftige vine til ganske fornuftige penge, og mange af de bønder der hidtil har leveret druer til de store huse, er begyndt at lave deres egne vine af deres druer, istedet for at sælge dem.

Men tilbage til Special Club – de mindre champagne huse ville gerne med på bølgen af prestige cuvée champagner som var i fuldt flor, dog krævede det andet en god champagne i flasken, det lavede de jo allerede. Alle de store huse havde deres prestige cuvéer i flotte, specielle og dyrt producerede flasker, tænk Dom Perignon fra Moët & Chandon, Cristal fra Roederer, Belle Epoque fra Perrier-Jouët, Sir Winston Churchill fra Pol Roger osv. Løsningen blev Special Club, de gik sammen og fik produceret Special Club flasken, som deres prestige cuvée kan sælges i. Før de dog kommer så langt, så skal vinen først godkendes hele to gange før end den kan kalde sig Special Club, først bliver vinen smagt lige før flaskning og hvis den bliver godkendt der, bliver vinen igen smagt efter 3 års flaskelagring, og hvis den også bliver godkendt i den smagning, så er vejen åben for at udgive sin prestige cuvée som Special Club i det givne år.

Lige nu er der 28 huse med i Club Trésor de Champagne, og for at komme med i klubben skal man vist anbefales af to allerede medlemmer og lidt andet mystisk – lidt ligesom VDP producentforeningen i Tyskland, som heller ikke altid er lige let at komme med i, men mere om det en anden gang – og have bevist at man dyrker sine druer og laver sine vine med respekt for naturen og terroiret, hvori ens marker er placeret. En spændende klub at drikke vin fra, de få vine jeg hidtil har smagt har holdt høj kvalitet, og vine generelt fra husene der er med i Special Club er velsmagende, ud fra det jeg har smagt selvfølgelig.

Lad os komme til det, det hele handler om, vinderen og de andre.

thewinner_real

2010 Pierre Gimonnet & Fils, Special Club, Grand Terroirs de Chardonnay, brut (Champagne Akademiet)

Fra Premier Cru byen Cuis som ligger i Côte des Blancs, området i Champagne hvor chardonnay hersker, har huset Pierre Gimmonet hjemme. Dog kommer druerne fra Special Club vinen stort set kun fra Grand Cru marker i nabo byen Cramant, hvor huset besidder lidt jord med 40-90 år gamle chardonnay stokke. Næsen er domineret af friske grønne æbler, moden citron, jod, toast, flint. Det samme går igen i munden sammen med rugbrød, dybde, Amalfi citron, komplekst med en ren og fin syre og en behagelig integreret mousse.

2008 Deutz Brut Vintage, Magnum, brut (H.J. Hansen Vin)

Stor næse med gule æbler, toast, surmælk, mineralitet – i munden spiller de samme elementer op til dans, med et klart præg af citrusfrugter og grønne æbler, smagen er mere ren end næsen antyder og bærer præg af umoden frugt, der er en flot renhed og en dejlig stringent syre. Jeg er fan af Deutz’ stil.

2008 Veuve Clicquot Ponsardin, Brut Vintage, brut

Fin og frisk duft med mest tryk på æble og citrusnoter, i munden er vinen stringent og har et højt spark citrussyre, med både lime- og citronsaft, samt skal fra begge. Fin mineralitet, et dybt kalket præg og flintesten slået imod hinanden. Under syren fornemmes der en fin dybde, det her glas er en vinder hvis man er til syre og stringens.

2007 Le Mesnil, Blanc de Blancs, Grand Cru, brut (Philipson Wine)

Der er masser af stødte æbler i næsen, sammen med moden let-sød citrusfrugt, de samme elementer går igen i munden, sammen med en fin cremethed, fin ren syre og ok kompleksitet, fin og dejlig vin.

2011 Moussé Fils, Terre D’illite, Blanc de Noirs, brut (Champagne Akademiet)

Den eneste Blanc de Noirs der var med i testen, så vidt jeg har noteret, altså en hvid champagne lavet på røde druer, i dette tilfælde 95% pinot meunier og 5% pinot noir. Pinot meunier som er ved at vinde mere og mere indpas i Champagne, hvor den charmerer med sine ligefremme bærnoter og dybde, som sagtens kan tøjles med den rette vinmager. Der er virkeligt mange flotte vine på, den lidt, før i tiden, ildesete drue der mest blev brugt til at give fylde i  champagnerne. Men lad os komme til smagsnoterne: Hindbær, boysenbær, liflige blåbær på en regnvejrsdag, kærnemælk, moreller, gærnoter, en intens, kompleks og forfinet næse. De røde bær og frugter går igen i munden sammen med surdejsbrød, bornholmske rugkiks, en fin bitterhed henad pink grape og grannåle, en lidt klodset men dejlig syre, fin mousse og en god mørk dybde og cremethed.

bobler-2016-top5

Special mentions ifølge mig:

2007 Delamotte, Blanc de Blancs, brut (Philipson Wine)

Nabohuset til legendariske Salon, og ejer deraf, Delamotte har oftest lavet flotte champagner, og denne Blanc de Blancs fra 2007 er ingen undtagelse. I næsen er der en mørk note, masser af smørristet toastbrød, smørristet rugbrød, moden pære, gule æbler, et lettere røget præg – flintesten der lige er slået sammen, en meget kompleks og fyldig næse. Mange af de samme toner går igen i smagen, sammen med et letbittert indslag af grapefrugtskød, let og elegant syre og en fin friskhed i al mørket. En fin dejlig gylden let-moden drik.

2007 Alfred Gratien, Blanc de Blancs, Grand Cru, brut (Bichel Vine)

Jeg har altid, siden jeg første gang smagte vin fra Gratien haft en svaghed for husets stil, så var da glad da jeg ratede denne højt i den indledende runde og satte stor streg under, det var en vin jeg kunne lide – de andre var dog ikke helt enige. Stor næse med knaldfriske Granny Smith æbler, nyrevet Amalfi citronskal, flint, smørristet toastbrød, nektarinskal – der er virkelig meget finesse og elegance. De samme elementer går igen i smagen med en syrlig smørfedme fra friskkærnet smør, grøn hasselnød, næsten moden hvid fersken, komplekst og stringent vin, som slutter af med en flot og ren mineralsk syre.

2008 O. Cossy, Cuvée Sophistique, brut (www.nordiskchampagnesyndikat.dk)

Fin og elegant næse med rødt æble, lette hindbærnoter og en svag duft af limeskal. I munden er vinen afdæmpet elegant, lidt modent æble og dets skræl, søde ribs, et let citruspræg – en lethed som næsten danser på tungen og kun efterlader et flygtigt aftryk, velsmagende og -komponeret, men flygtig.

bobler-2016-skaenkes
Ind fra siden af kom der lige pludseligt flyvende en champagne, som ikke var med i Gastromands store test, så den ligger ene og alene på mig.

 

2002 G. Pierrard Blanc de Blancs, Grand Cru, brut (MvineM)

Et hus jeg aldrig har hørt om, og et hus som lidt omfattende web-research heller ikke afslører meget om. Huset ligger i Cramant. De ejer 2 hektar marker og sælger ca. 2/3 af deres druer, så de har råd til at lege med deres egen vinproduktion, som består af ca. 6000 flasker årligt, hvor halvdelen er Vintage. Denne vintage 2002, blev degorgeret i 2013, så den har altså fået 11 år på bærmen, de gær og sukkerrester der er tilbage, når vinen har dannet sine bobler, det er meget ekstremt og oftest tid forbeholdt store prestige cuvéer – kravet til en vintage champagne er 5 år på bærmen, så de er gået all in, må man sige.

pierrard_2002

Men kan det så smages i vinen: En god blanding af frisk grønt æble og gult perfekt modnet æble, moden Amalfi citron, limeskal, flint, autolytiske karakterer i form brunet smør, hasselnødder, tykmælk, ristet rugbrød, jod, pink grape. Blød og cremet, meget elegant med god mundfylde – lidt store og aggressive bobler, til at starte med, men som vinen får lov til at finde sig selv i glasset bliver moussen fin og elegant, og efterlader et dejligt blidt bid i ganen med lidt mandelbitterhed. Kompleks og dyb vin med en lidt kort afslutning, som drikkes utroligt godt til Cæcilie Norbys “London/Paris” og “First Conversation”. Utroligt man kan lave sådan en vin til sådan en sympatisk pris – den kan erhverves fra Amaronebutikken Nordjylland, hvis man bor i nærheden af Aalborg.

Her kan Gastromands indlæg læses og et par af billederne i ovenstående indlæg er også hugget skamløst fra derfra.

Forfatter: Anders

Mad og vin interesseret ung mand, med baggrund som kok og detalje-nørd. Udover mad, vin, diverse drikkevarer bliver der også brugt meget tid på musik og diverse sportsgrene, mest som aktiv seer dog!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s